I Metzum ruller vi frem, aldri tilbake

I Metzum ruller vi frem, aldri tilbake

31.08.2022

Store datamengder og store summer går gjennom fakturamaskinen vår hver måned. For at det skal gå som smurt er høy innovasjonstakt en del av vår motor.

– Jeg synes det er kjempespennende å jobbe med kombinasjonen development og operations (DevOps), og skybaserte løsninger. Det har vært en øyeåpner for hvor mye vi kan få til i dag i forhold til for ti år siden. Og implisitt hvor store muligheter du går glipp av hvis du ikke har hoppet på dette toget. Da blir du kjørt fra veldig fort, sier Thomas Watnedal, teknologileder i Metzum, med et smil. 


Thomas Watnedal


Med i hele livssyklusen

I Metzum jobbes det i kryssfunksjonelle team med ulik erfaring og kompetanse. Det gjør at man alltid har flere å spille på. 

– Teamene deltar i hele livssyklusen til fakturamaskinen, fra development til operations, kort sagt: DevOps. 

Faglig progresjon er helt i kjernen hos Metzum og ferske utviklere opparbeider seg mye erfaring på kort tid. Etterhvert som utviklerne tilegner seg mer kompetanse vil de kunne jobbe med hele prosessen, fra utvikling til distribusjon ut til kunden. 

– Før satt noen å utviklet system, før de ga det videre til noen som satt det ut i livet hos kunden. Når utvikleren deltar i hele livssyklusen, blir feedback-syklusen kortere og man kan gjøre korrigeringer raskere. Tidligere måtte man rulle tilbake dersom det ble rullet ut noe med feil i. Nå finner vi ut hva som må rettes, og så ruller vi frem. For når du ruller tilbake tar du ikke bare bort feilene, men også alle nye funksjoner i systemet, forteller han.


Elastisk infrastruktur

Systemet heter i Metzums tilfelle Moment. En skybasert løsning, som kjøres i Microsoft Azure.

– Microsoft sikrer og vedlikeholder infrastrukturen, så vi kan fokusere på å innovere produktet vårt.

Systemet har en elastisk infrastruktur. Så der et datasenter kun har de maskinene de har bestilt å kjøre på, kan Metzum dra opp nye maskiner på minutter, i stedet for timer, uker eller måneder. Da trenger man heller ikke ha  mange maskiner på tomgang når det ikke er behov for det.

– Dette gjør at vi også sparer miljøet, og vi kan raskt utvikle systemet og bruke ny teknologi, fastslår han.

Det er mange ulike tjenester i fakturamaskinen, der alt er delt inn etter logiske enheter og et domenedrevet design. En del av systemet jobber bare med kunder, mens andre jobber med for eksempel kontrakter. Alle tjenestene er spesialisert innenfor Metzums nedslagsfelt og alt skaleres opp og ned i takt med at lasten på systemet varierer. Det er dette som kalles for elastisitet. 

– Det er spennende å jobbe med en løsning som skalerer og potensielt kan avregne alle målepunkt i hele verden. Med riktig design setter ikke teknologien grenser når det gjelder størrelse, forklarer Watnedal og legger til:

– Med cloud native-teknologi tar vi i bruk noe av den mest moderne teknologien som er tilgjengelig. Ved å ha alle tjenestene i Azure tilgjengelig, kan vi innovere raskt uten å la oss begrense av eksisterende eller tilgjengelig infrastruktur. I motsetning til eldre systemer kan Moment rulles ut uten at kundene merker det. Metzum er absolutt en front-runner på dette området.


Det du ikke lærer på skolen

Og nettopp dette er noe av det Thomas mener nyutdannede bør se etter i sin første jobb:

– Det er viktig med en arbeidsplass som er fremoverlent og utfordrer sine ansatte i sin bruk av ny teknologi. På skolen lærer du gjerne å programmere og lage isolerte systemer. Det du får på en arbeidsplass som Metzum, som du ikke får på skolen, er helhetsbildet. 

–  Her må du sette sammen alt til en helhet. Å jobbe med kundene lærer du for eksempel ikke på skolen, og livssyklusen i programvareutvikling er noe du først lærer når du kommer ut i arbeidslivet.

Kunne du tenke deg å bli en del av dette morsomme og faglig sterke miljøet? Vi søker for tiden etter nye medarbeidere.